Jeg vil rigtigt gerne klæde mig moderigtigt, men det er altså svært for mig. Som en stor pige med former, der vil noget, har jeg det ikke nemt, når jeg skal købe smart tøj. Det er nemlig sådan, at meget ofte så kan man slet ikke få moderne tøj til store kvinder.
Designerne tænker vist ikke på, at vi også gerne vil klæde os i de rigtige farver. Ok, vi er ikke små, fikse modeller, som har nemt ved at krybe i en størrelse 34. Vi er oppe over størrelserne 44 – 46. Eller også så ignorerer designerne, at vi også er her. Vi er et marked, de kunne tjene mange penge på. Vi er faktisk et voksende marked. Der er nemlig flere og flere danskere, som er overvægtige. Både kvinder og mænd.
50% overvægtige
I dag, 2019 er det mere end 50% af alle danskerne, som er overvægtige. Dvs. mere end 50% af os har et BMI* der ligger over 25. Når det gør det, anses det for at være sundhedsfarligt. Vi er blevet overvægtige, fordi vi har ændret livsstil over de sidste mange år. Måske 50 år: Stillesiddende arbejde, biler, og veludviklet offentlige transportmuligheder, betyder, at vi måske ikke bevæger os så meget som for 50 år siden. Ok, fitnesscentrene er vokset frem, men det er langtfra alle, som kommer i dem. Vi spiser også mere fedt. Og tendensen ser ikke ud til at ændre sig, på trods af at mange eksperter advarer om, at overvægt er et problem. Et samfundsproblem.
Modebranchen kunne bidrage til at gøre noget ved det problem.
Det er nemlig sådan, at overvægt forbindes med tabuer og fordomme: Den overvægtige er doven og dum. Det er ikke rigtigt. Den overvægtige kan faktisk godt være i topform og superintelligent. Overvægten kan skyldes en forkert livsstil, som har stået på i årevis, den kan skyldes følelsesmæssige problemer, og naturligvis hænger den også sammen med forkert kost.
Hvis nu modebranchen indså, at de kunne hjælpe os over til en sundere livsstil ved at designe tøj til store kvinder og vise os det med modeller, som ikke er tynde siv, men mere realistiske i forhold til den danske gennemsnitskvindes krop, så tror jeg, at vi kunne få en offentlig dialog om overvægtsproblemerne. En gennemsnitskvinde i Danmark vejer ca. 68 kg. Hun bruger størrelse 40 i tøjet. En gennemsnitsmodel bruger størrelse 34. Modellerne, som modehusene bruger, er ikke realistiske billeder af danske kvinder. Og i tillæg hertil: Den danske befolkning bliver ældre og ældre. Så hvorfor bliver modehusene så ved med at bruge modeller, der er helt unge piger i 16 – 18 års alderen? Er det drømmen om, at vi skal være unge, de forsøger at sælge os?
De ville da få bedre salg, hvis de så på realiteterne: Tøj til store kvinder er nødvendigt. Store kvinder vil også gerne være med på moden, og det er ikke alle store kvinder, der selv syr deres tøj.
Gode steder at købe tøj:
Skal du bruge tøj til mænd eller kvinder i store størrelser? Se her:
*BMI betyder Body Mass Index og betegner forholdet mellem højde og vægt. Er du 168 cm høj, og vejer du 68 kg, er dit BMI på 24,1.