Vi lejer det ud

Nu har vi holdt jul ude i sommerhuset hvert eneste år, siden børnene var små, så den tradition synes jeg, vi skal holde fast i, sagde min kone den aften, da vi for første gang begyndte at tale om, at vi brugte vores sommerhus alt for lidt, så det måske var på tide at tænke på at sælge det eller i det mindste leje det ud, så vi kan få noget ud af de penge, vi har investeret i det. Vi låner det af og til ud til vores nære ven, som vi altid bare kalder for Windahl.

Da vi købte huset for snart 20 år siden, brugte vi det rigtigt meget helt fra starten, og det blev vi faktisk ved med, efterhånden som vores to børn voksede op, for de holdt meget af at være derude. Men nu er de gået hen og blevet voksne og er fløjet fra reden, og min kone og jeg kommer ikke så tit ud i huset mere. Det var baggrunden for, at vi tog emnet om salg eller udleje op.

Vi blev nu hurtigt enige om, at tidspunktet nok ikke et det rigtige for et salg af huset, for priserne på sommerhuse er raslet ned som følge af den finansielle krise, så det vil nok være klogt at vente nogle år med at tænke på salg.

Men når vi nu ikke selv bruger det så tit – altså bortset fra juleperioden, som min kone holder fast i – er det selvfølgelig oplagt at leje det ud til turister. Det ligger i et ret populært område, hvor der er masser af feriehusudlejning til blandt andre tyske turister, så det vil nok ikke være vanskeligt at få det lejet ud en pæn del af året.

Men jeg har ingen ambitioner om at kaste mig ud i privat sommerhus udlejning, så vi skal under alle omstændigheder i kontakt med et af de bureauer, der tager sig af den slags. På den måde bliver man også selv fritaget for at tænke på rengøring og anden klargøring af huset til de næste lejere. Den slags tager bureauerne sig af, men selvfølgelig skal man så også aflevere en del af lejeindtægten til bureauet. Vi bruger en del af indtægten til selv at holde ferie i Tyskland – i feriehuse.

Ingen af os har tidligere været involveret i at leje sommerhus ud, og vi har ingen præferencer med hensyn til, hvilket bureau vi gerne vil have til at stå for udlejningen, men man kan vel finde ud af, hvor man får de bedste betingelser ved at surfe lidt på internettet, tænkte jeg.

Så det gjorde jeg. På Google søgte jeg efter ”sommerhuse udlejning” og fik også masser af hits, hvoraf en del var hjemmesider for udlejningsbureauer. Jeg brugte den aften det meste af et par timer på at orientere mig om de forskellige bureauers betingelser, og jeg kunne da i hvert fald konstatere, at der var meget lidt forskel på deres betingelser.

Et af bureauerne virkede ekstra tiltalende på mig, uden at jeg kan forklare hvorfor, men jeg sendte dem an mail via deres hjemmeside med en beskrivelse af vores sommerhus. Bureauet har svaret, at de gerne vil leje det ud for os, og nu skal vi have et møde med dem i morgen.

Ellers havde vores gamle bekendte Christian Riiber faktisk foreslået os at lægge huset i en portefølje, men nu ser vi lige, hvad mødet fører med sig først.