Menu Luk

Parkinsons og hjælpemidler

Parkinsons hænder

Du sidder derhjemme og nyder, at livet bare er dejligt. Også selv om regnen bare banker ned. Du har det lunt. Der er måske ild i pejsen. Du læser eller lytter til musik. Livet er bare skønt. Men så sker der det, at telefonen ringer. Det er din mor, som er helt ude af den. Hun har lige fået at vide, at din morfar lider af Parkinson. Hun er helt ude af den. Ved ikke, hvordan hun skal håndtere det. Tror, at hendes far ligger for døden. Det gør han nok ikke. Han er ikke så forfærdeligt gammel. Men sygdom har ramt ham, og han vil få brug for hjælp. Du sætter dig derfor – efter at have forsøgt at berolige din mor – ved din PC for at finde ud af, hvad Parkinson er for en sygdom.

Hvad er Parkinsons?

Du finder ud af, at Parkinson’s sygdom er en sygdom, der rammer nervesystemet. I første omgang handler det om, at sygdommen sætter ind i hjernen, som sender signaler til kroppen om at producere de hormoner, som den har brug for. Og det første, der sker, er, at hjernen ikke kan sende signaler om, at der skal produceres dopamin. Dopamin er det hormon, der sikrer, at vi fungerer motorisk. Mister vi evnen til at producere Dopamin, giver det forstyrrelser i vores motoriske system. Vi kommer fx til at ryste på hænderne – selv om vi faktisk er i hvile, og armene ikke har været udsat for anstrengende bevægelser. Tab af dopamin kan også bevirke, at vi mister balancen. Vi kan også få stive muskler, som bevirker, at vi fx ikke kan gå normalt.

Hjælpemidler og behandling

Du begynder derefter at lede efter information om, hvordan Parkinson behandles. Du finder mange indviklede forklaringer og får sådan set ikke noget konkret at vide – ud over at Parkinson’s sygdom er en sygdom, som udvikler sig. Heldigvis opdager du også, at der findes en række hjælpemidler til personer, som er ramt af Parkinson. Og det gør dig fortrøstningsfuld at se, at det faktisk er muligt at købe anti-ryste armbånd, der kan hjælpe til, at den rysten på hænderne som mange personer ramt af Parkinson har. Du beslutter dig derfor for, at du vil undersøge det lidt nærmere. Hvilke hjælpemidler til personer ramt af Parkinson findes der på markedet? De kaldes også ofte for anti-tremor hjælpemidler.

Mange muligheder for bedre livskvalitet

Ja, du finder selvfølgelig ud af, at der er rigtigt mange. Fx sådan noget som en simpel sæbedispenser er et godt hjælpemiddel. Især hvis den er skruet fast på væggen ude i badeværelset eller på køkkenbordet. Det kan nemlig være svært for en person med Parkinson at holde på et stykke sæbe – og det kan være svært at balancere hænderne, når der skal trykkes på dispenseren. Men det er et hjælpemiddel, som findes i mange hjem. Også i hjem, hvor der ikke er en eneste, syg person. Faktisk er sæbedispensere anset for at være mere hygiejniske end en almindelig sæbeholder. Den samler nemlig ikke så mange bakterier som en sæbeholder kan gøre. Små hjælpemidler kan hjælpe din morfar. Og det skal du naturligvis fortælle din mor, så hun kan tage det roligt. Hendes far kan sagtens få et godt liv.