Menu Luk

Husk loftet!

Gammelt loft

I har købt et lille hus. Det er ikke stort og prangende. Det er dog stort nok til, at der vil være plads til den familie, som I gerne vil skabe. Huset trænger dog til nogle forbedringer. Det blev bygget tilbage i 1920’erne eller 1930’erne. Og det ligger et sted, som er utroligt godt i forhold til børne- og undervisningsinstitutioner, indkøb og kulturliv. Så I har derfor besluttet, at de første år her i det lille hus skal bruges på, at I får sat det i stand. Og det er ikke bare sådan noget med at få lavet et lækkert badeværelse og sat flotte køkkenskabe op. Nej. Det skal være hele vejen igennem. Huset skal blive miljø- og klimavenligt.

Varme stiger op

Det er en rigtig fornuftig beslutning. I har jo også tiden foran jer. I er unge og har begge to gode jobs. Men hvor skal I så starte? Er det noget med at få revet den væg, der er imellem køkkenet og spisestuen ned? Eller er det noget med at få badeværelserne fine? Slet ikke. I skal starte helt fra bunden – eller endnu bedre: Fra toppen!

Det første I skal gøre, er nemlig at sørge for at få en energivejleder til at kigge på loftsisoleringen i huset. Isolering af loft er nemlig et af de vigtigste elementer i et klimavenligt hus. Det skal I altså lige vide og huske. Det kan godt være, at en isolering af loftet ikke lige kan ses som en forbedring. Men det er det altså. (Og loftsisoleringen vil bevirke, at jeres hus’ værdi stiger.)

Loftets isolering forbedrer indeklimaet

Det er nemlig, sådan at god loftsisolering vil sikre et bedre indeklima i huset, fordi den vil bevirke, at huset holder bedre på varmen. – Og ja, naturligvis skal I have sat en varmepumpe op. Oliefyret skal væk. Det ved I allerede. Men det her med isolering af loft, det er der faktisk mange unge husejere, der lige har købt deres første hus, der ikke tænker på. Nu ved I det altså. Måske er det en ekstra udgift, som I ikke havde regnet med. Det må I altså finde jer i. I vil se, at I hurtigt får dækket udgiften ind til isoleringen af loftet, fordi I ikke skal forbruge så meget energi.

Her er 2 gode artikler om emnet, du kan læse:

Fugtskader på loftet

Isoleringen oppe på loftet vil også medvirke til, at I ikke bliver udsat for eventuelle fugtskader oppe på loftet. Sådan en skade i tagkonstruktionen kan være meget kostbar – så på længere sigt, så er isolering af loftet det eneste rigtige at starte med.
Ja, jeg sagde, at I skal arbejde jer ned fra toppen. Og det er rigtigt nok. Når I har fået lavet loftsisoleringen, så skal I kigge nærmere på husets mure, vinduerne og dørene. Der kan være hulmure, som ikke er isoleret. Det skal de naturligvis. Et hulrum i murene skaber kulde. Og det kan trække ind fra vinduer og døre. Der skal måske efterisoleres flere steder. Men alt det vil energivejlederen kunne rådgive jer om. Han vil sikkert også kunne give gode tips til, hvad I skal gøre, når I når ned til bunden. Der kan være tale om ny isolering under gulvet – eller radonsikring.