Menu Luk

Musikinstrumenter

Live musik

Du spiller måske i et band. Eller måske kan du bare godt lide at lytte til live musik. Det er da også en helt anden oplevelse at lytte til musik – live. I forhold til at streame musik så er der jo nuancer, som du bedre kan høre, når du lytter til live. Det kan være, at du netop den aften har et øre for at høre, hvordan den der klarinet lyder. Det er måske ikke dit yndlingsinstrument at lytte til. Men nu – her under koncerten er det ligesom det instrument, der har tiltrukket sig dine ørers opmærksomhed. Du lytter intenst og begynder faktisk at kunne høre de forskellige nuancer i klarinettens toner. Det gør indtryk på dig. Ville du have kunnet høre de nuancer derhjemme, hvor I normalt bare streamer – og der ligesom ikke er de store udsving i musikken? Sikkert ikke.

El-klaveret til jazz?

Det samme gælder når I fx er til jazzkoncert. I sidder i lokalet og lytter til en pianist fra Canada, som er vældig dygtig. Han spiller på et digital piano eller el-klaver om du vil og det går godt. Men så sker der bare lige det, at det er begyndt at tordne udenfor. Og strømmen går. Lyset på scenen går ud. Det digitale piano går i stå. Der er ikke lyd i mikrofonerne længere. Alt bliver hurtigt lavet om. Den live jazzkoncert bliver lige pludseligt meget mere intim. Der er blevet sat et ekstra batteri ind, så de elektriske instrumenter – herunder også digital pianoet – kan fungere igen. Lyden er ikke helt den samme. Men musikken er god. Måske bedre end tidligere.

Intet slår live musik

Ville I have kunnet få den oplevelse, ved blot at streame? Ganske sikkert ikke. Måske er I ligeglade. Det handler måske slet ikke om musikken hos jer. Det handler om effekterne I kan bruge til festen. Og de der playlists, med dansemusik, fungerer altid godt. Så jeres valg er ikke at gå til live koncerter. Jeres valg er at sørge for at jeres gæster til festen får en fed aften – sammen med de gode venner. Der skal gøres noget ud af festlokalet, så der bliver lavet udsmykning, alt efter hvilket tema, i har valgt at festen skal fokusere på.

I har valgt at købe en røgmaskine, der kan sørge for at dansegulvet bliver et magisk sted at opholde sig på. Det kan være, at I har sat den til sådan en mekanisme, der også kan sørge for lyseffekter i lokalet. Det er underholdning på en anden måde. Og det er noget, som I og jeres gæster kan lide. Det skal I have lov til. Det er fuldkommen op til jer, hvordan I bruger lyd og lys og røg. I skal dog kun tænke lidt på, at meget røg i et lille lokale kræver, at I ofte lufter ud. Men det er jo til at overkomme. Så god fornøjelse med jeres nye røgmaskine. Uanset hvordan vi lytter til – og danser til – musik, så er musik en stor del af vores liv. Og ja, kan vi ikke lide den ene eller anden genre, så har vi altid mulighed for at finde en anden.