Menu Luk

Ofres rettigheder

Hvis du har været udsat for vold imod din person, så skal du have offererstatning. Og det er voldsudøveren, der skal betale! Basta! Du har nemlig været udsat for, at et menneske har begået noget ondt imod dig. Og det er strafbart. Det er forbudt at overfalde andre mennesker.

Regler at overholde

Der er dog nogle regler, som du skal overholde: Du skal anmelde voldshandlingen til politiet senest 72 timer efter at den skete. Og det kan faktisk være ret svært. Hvis du fx ligger i koma på hospitalet, kan der godt gå en del dage, inden du vågner. Ofte vil hospitalets personale anmelde voldstilfældet til politiet. Det vil også have informeret dine pårørende om, at du har været udsat for vold. Men under alle omstændigheder, så vil det være godt, hvis dine pårørende også kan finde en god advokat, der kan hjælpe dig igennem den efterfølgende retssag, som du skal ind i.

I retssalen

Det kan være ret ubehageligt at vide, at du skal sidde overfor den voldelige person, men det kan blive nødvendigt. Og her har du ikke kun brug for moralsk støtte. Du har også brug for støtte til at få fremsat dit erstatningskrav imod voldsudøveren. Dette skal nemlig ske under retssagen. Og det skal ske tidligt i retssagens forløb.

Derfor skal du have en advokat ind over sagen. Og det må meget gerne være en erfaren erstatningsadvokat, der har særlig viden om voldssager. Alt efter, hvad volden imod dig har medført, så vil der være nogle aspekter, der vedrører din fremtid, som skal indkalkuleres i det erstatningsbeløb, som du skal fremsætte. Ja, jeg taler om psykologbistand, eventuelle foranstaltninger i dit hjem, som måske skal etableres – fx ramper, så du kan komme op på første sal i huset, mv. Der kan være mange flere elementer, end dem jeg lige nævner her.

retssal hammer

Særlige erstatningsadvokater

Det er grunden ti,l at du skal kontakte din advokat. Og er han eller hun ikke lige specialiseret i voldssager og offererstatning, så kender din advokat sikkert flere erstatningsadvokater, der har sådan et speciale. Det vil være nemt for din advokat at samarbejde med en af sine kollegaer. Og ja, udgiften til en specialiseret advokat vil altså blive en del af dit erstatningskrav. Så du skal ikke selv betale for advokaten. Det er jo godt at vide.

Det er faktisk de to vigtigste regler, du skal følge, hvis du har været udsat for vold: For det første: Anmeld det til politiet inden for 72 timer. For det andet: Få en dygtig advokat, der ved alt om offererstatninger til at hjælpe dig. Du må nemlig ikke glemme, at voldsmanden givetvis har sin egen advokat.

Og denne vil naturligvis forsøge at nedbringe både erstatningsbeløbet, som du skal have og straffen, som din voldsudøver skal have. Og har voldsudøveren ikke selv en advokat, så får han en beskikket advokat. Og de er også dygtige. Nej, jeg siger det ikke for at du skal blive bange. Jeg siger det, så du kan gardere dig bedst muligt og få den offererstatning, du virkeligt har krav på.