LED dyrt eller ej

349 kroner for at sætte en ny pære i lampen over spisebordet er da en helt vanvittig pris, sagde min kone, da jeg lettere adspredt nævnte for hende, at jeg godt kunne tænke mig at skifte den almindelige glødepære ud med en mere moderne en af slagsen med LED teknologi. Og jeg sad med en webshops hjemmeside fremme på skærmen, så min bedre halvdel selv fik øje på prisen.

Jamen, hør nu her, indvendte jeg, LED belysning er ganske enkelt fremtiden af flere grunde. For det første holder sådan en pære meget længe. Som der står her, er der en forventet levetid på 25.000 timer, og ved et nogenlunde normalt forbrug, svarer det til sådan cirka 25 år, og så kan man jo selv begynde at regne på, om man ikke bruger stort set lige så mange penge på at skifte den gammeldags pære ud en del gange i løbet af de 25 år.

Men hvad der gør det helt rigtigt at skifte til LED, er den kendsgerning, at vores nuværende kraftige pære i lampen er en 100 watts pære, mens den her kun bruger 20 watt for at give lige så kraftigt et lys. Det vil med andre ord sige, at vores elforbrug til lige netop den her lampe vil falde til en femtedel, så altså selv om den nye pære ser dyr ud i indkøbspris, så kan det vist ikke undgå at være en god forretning.

I øvrigt, fortsatte jeg min belæring overfor min kone, så er det også LED arbejdslamper, jeg har over skrivebordet inde på kontoret, og de giver jo et fantastisk godt lys, som du da heller aldrig har klaget over.

Jamen, de er jo også født med LED lys, sagde hun, fordi hun ikke havde troet, at man kan sætte en LED pære i en ældre lampe, som ikke fra starten er beregnet til den type lys. Hun forventede, at det måtte være nødvendigt at investere i et nyt LED armatur, hvis man vil have den slags belysning.

Men det kunne jeg så vise hende på den pågældende hjemmeside, at det ikke er, for fabrikanterne har formået at bygge de strømbesparende lysdioder ind i en pære, der i størrelse og form til forveksling ligner gammeldags glødepærer.

Men det er da klart, at hvis man et eller sted i hjemmet alligevel skal have helt ny belysning, så vil det være oplagt at skifte til en moderne form for belysning, som sparer en masse på elforbruget. Og den greb hun lynhurtigt i luften, min kære hustru, for hun har for længe siden nævnt, at hun gerne vil have noget lyt lys over det store spejl i badeværelset, og på computerskærmen kunne hun nu se en LED lysskinne, som i designet ville passe fint i vores badeværelse.

Det lå næsten i luften, at jeg da gerne måtte bruge næsten 350 kroner på en ny pære til spisebordslampen, hvis hun så til gengæld får nyt lys i badeværelset, men det er fint med mig, for derude sparer det også på elregningen.