Job til unge

Det er ikke altid lige let at finde job som ung. Når både skolen skal passes, vennerne ses og afleveringerne laves. Dagligdagen er ofte krævende. Tidligt op om morgenen, skole kl. 8, hjem kl. 15, frokost, lektier til kl. 18, måske lige se en ven. Aftensmad. En times TV og så kalder sengen. Og så kalder vækkeuret. Og så kalder skolen. Igen og ingen og igen. Dag ud og dag ind.

For at flygte fra denne hverdag vælger mange at droppe deres uddannelse, eller i hvert fald den del, der hedder lektier. Andre vælger at glemme alt og gå på vilde byture i weekenderne. Sidstnævnte punk kan undertegnede heller ikke helt afskrive til alle tider. Men hvordan findes balancen? Balancen mellem job, skole og venner. Nå ja, og familien. Og måske kæresten.

Det hjælper til tider med følgende metafor. Forestil dig dit liv som bestående af en række søjler. En sølje omhandler din skole, dine lektier og afleveringer. Hvordan er denne søjle? Er den stærk? En anden søjle omhandler dit sociale liv. Dine venner. Hvordan ser det ud? Er du omgivet af mennesker, du holder af? Mennesker der holder af dig? En tredje søjle er din familie. Når du at værdsætte dine forældre? Takke for maden, sengen og taget? Måske går du videre til en fjerde søjle. Kærligheden. Har du en kæreste? Vil du have en kæreste? Har du tid? Har du muligheden? Femte søjle: Et godt fritidsjob. Tilsammen skal disse søjler være stærke. Tilsammen skal disse søjler kunne være dig – dig som holistisk menneske. Derfor er det vigtigt at bygge et stærk og grundigt fundament, der tåler at en søjle til tider har det svært. Et alsidigt liv med venner og familie til at gribe en. Med en stærk uddannelse og en sund økonomi.

Meget må du slev klare. Det eneste råd, jeg kan give, er lidt tip til søjle nummer fem. Et godt fritidsjob kan både kombineres med noget socialt, og du kan tjene lidt penge til din næste date. Så du kan evt. få et job som babysitter eller gøre rent, og se om du ikke finder et godt og fleksibelt fritidsjob.

Et job kan give lidt struktur i hverdagen – en struktur der kan danne rammer for byggeriet af de resterende søjler. Og et job er en af de grundsten der skal til.

Jobbet har også sine begrænsninger og farer der lurer. For hvis jobbet bliver en vigtig søjle, suger denne ofte kraft fra de andre. Hvis jobbet kommer ud over et ”tipping point”, suges energi væk fra andre søjler frem for at give. Balancen er vigtig. For op til et punkt giver jobbet energi til de andre søjler. Det er vi alle enige om. Vi er som sagt også enige om, at det godt kan blive for meget. Men på trods af disse erkendelser, er det stadig rigtig svært at finde frem til, hvor dette ”tipping point” befinder sig. Og en egentlig opskrift findes næppe. Grænserne er individuelle. Derfor kan hverken jeg eller andre hjælpe. Lige så lidt som du kan rådgive mig. Det gælder om at leve et liv, hvor man løbende spørger sig selv. Spørge om hvad der gør en glad. Om hvad der giver – og hvad der suger energi. Grundlæggende skal denne balance findes. Balancen mellem ”givende” og ”sugende” aktiviteter. Balancen der gør livet til en leg.