Menu Luk

Hvordan bruges proteinpulver?

Når folk påbegynder styrketræning, og senere hen vælger at supplere deres kost med proteinpulver (læs mere om protein og proteinpulver her), så dukker der en masse spørgsmål op omkring brugen af proteinpulver. Hvornår skal det indtages? Hvad blander man det op i? Og et hav af andre spørgsmål. Vi vil i denne tekst se nærmere på hvordan proteinpulver typisk bruges.

Som udgangspunkt er det vigtigt at slå fast, at der ikke findes nogen universel opskrift på hvordan proteinpulver bør anvendes. Proteinpulver er et kosttilskud, og det er derfor i høj grad ens kost som dikterer hvordan, hvornår og hvor meget proteinpulver man ønsker at anvende. Så det er som man kan se i høj grad en individuel vurdering.

Det vigtigste tidspunkt at supplere kroppen med ekstra protein er lige efter træning. Efter endt træning har kroppen brug for en masse frie aminosyrer til at understøtte vækstprocesserne, så det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt med protein til rådighed på dette tidspunkt. Det er derfor oplagt, at man anvender sit proteinpulver her. De fleste indtager som nævnt proteinpulveret lige efter træning, men der er undersøgelser som viser, at det er ligeså effektivt, at indtage ens proteinpulver lige inden træning. Man kan også dele ens proteinpulver shake op i to doser, og drikke den ene del lige inden træning, og den anden del lige efter træning.

Hvis man gerne vil supplere sin kostplan med ekstra protein udover det man får ens postworkout shake, så kan man sagtens supplere med proteinpulver henover dagen. Det kunne eksempelvis være ved at drysse lidt proteinpulver udover ens havregryn om morgenen. Proteinpulver kan også anvendes som et let og proteinrigt mellem måltid, på tidspunkter hvor man ikke har tid til at lave mad.

Mange anvender også proteinpulver inden sengetid, for at sikre sig, at kroppen har nok protein til rådighed mens man sover. Her vælger mange at anvende kasein proteinpulver i stedet for whey proteinpulver, da kasein proteinpulver er længere tid om at blive fordøjet og optaget. Det er dog ikke et krav, at man anskaffer sig både kasein proteinpulver og whey proteinpulver.

Har man svært ved at tage på, så kan proteinpulver også være en hjælpende hånd her. Der er mange som vælger at købe weightgainpulver i stedet for proteinpulver, hvis de er undervægtige, og det er også helt fint, men man kan faktisk selv lave sine egne velsmagende weightgain shakes ved hjælp af proteinpulver. Ved at blande proteinpulver med ting som frossen frugt, honning, havregryn, mælk osv., så får man sine egne velsmagende weightgain shakes, som er sprængfyldt med vitaminer og mineraler.

Hvor ofte man anvender proteinpulver er som sagt en individuel vurdering. Det primære er, at man får sat en fornuftig kostplan sammen, og så kan man supplere med proteinpulver efter behov.

Hvad man blander sit proteinpulver op i, er primært et præference spørgsmål. Man kan både blande sit proteinpulver op i vand eller mælk. Mælk giver lidt ekstra protein og næringsstoffer, mens vand bidrager til at holde det samlede kalorieindtag nede, hvis man ønsker at tabe sig. Hvor meget væske man anvender til sit proteinpulver, afhænger af hvordan man ønsker konsistensen. Jo mere væske man fylder i sit proteinpulver, jo tyndere bliver protein shaken.