Menu Luk

Hvad er rumslukningsanlæg?

gray airplane on parking

Da du rejste på ferie her i sommers, tænkte du så over, hvordan selve lufthavnen fungerer? Altså der er landingsbaner. Der er kontroltårne. Der er brandslukningsstationer – fuldt bemandede. Der er også et kæmpestort supermarked, som er forbundet til de forskellige udgange til flyene. Lufthavnsbygningen. Det er her, du tjekker ind. Det er her, du måske shopper makeup, cremer, spiritus, slik, delikatesser, tøj og gaver, inden dit fly skal lette. Det er her, du keder dig til døden over en kop dårlig kaffe, når dit fly er forsinket. Ok, du er med på, hvad jeg tænker på, ikke? Men har du lagt mærke til alle de branddøre, der er i lufthavnsbygningen?

Lufthavnens hemmeligheder

Har du opdaget, hvor flyselskabernes datacentre befinder sig? Ved du, at politiet har en stue, hvor deres mandskab kan hvile imellem vagterne? Og har du nogensinde tænkt over, hvor alle de der scanninger, som bliver taget af din håndbagage, når du skal igennem sikkerhedskontrollen, bliver af? De forsvinder jo ikke ud i det blå. Nej, det ville være naivt at tro. Nej, de bliver gemt i store datalagre.

Og hvor ligger de så? Det er jo i virkeligheden store servere, der lagrer en masse – heldigvis ofte ubrugelig data – eller billeder. De kan anvendes, hvis der fx sker et terrorangreb. Derfor skal der passes godt på de forskellige datacentre, som findes i lufthavnen. Det værste, der kan ske for en lufthavn eller et flyselskab – eller en anden stor koncern i det økonomisk liv – er, at de mister data. De vil derfor gerne have god sikkerhed i deres datacentre.

Rumslukningsanlæg i datacentre

Her er datacenter brandslukning en af de helt store faktorer, som virksomhederne er meget opmærksomme på. Ikke kun sørger de for, at deres datacentre er lokaliseret i kældre – hvor temperaturen ofte er lav. De sørger også for at etablere rumslukningsanlæg, der er særligt beregnet på brandslukning i datacentre. Et datacenter udvikler nemlig ret kraftig varme. Det skyldes, at serverne naturligvis arbejder på højtryk. Bare tænk på, hvor mange oplysninger, der indlæses fra flyselskaber, tjek ind, bagagekontrol, shops, mv hver eneste dag. Gode og sikre brandslukningsforanstaltninger er derfor nødvendige.

Det tænker du nok ikke over, når du skal på ferie i det fjerne. I skal ud og flyve. Og det er jo altid spændende. Men der er en god grund til at lufthavnsbygningen også er base for datacentrene, som de forskellige selskaber har brug for. Det handler nemlig ikke direkte om overvågning af dig og din familie. Det handler om din sikkerhed.

Inergen er mest anvendt i dag

At de fleste systemer til datacenter brandslukning så også anvender systemer, der er baseret på Inergen har noget at gøre med, at der ofte (altid) bliver bygget om i lufthavnsbygningen. Derfor skal et datacenter midlertidigt flyttes til en anden lokation. Og her er det nemmest, hvis det specifikke rumslukningsanlæg anvender Inergen.

Disse anlæg er nemlig meget fleksible og nemme at flytte. Og det sikrer at data, der lagres, ikke forsvinder under det midlertidige ophold i et andet rum. Ja, nu ved du lidt mere om, hvad en lufthavnsbygning er. Den er ikke kun lange korridorer, butikker og cafeer. Den er hjemmet for mange andre funktioner, som sikrer, at din flyvetur sker sikkert.