Menu Luk

VVS’er for livet

Min storebror Henrik har i en længere årrække drevet et VVS-firma, og på et tidspunkt for en halv snes år siden valgte han at udvide det ved at slå sig sammen med en autoriseret el-installatør, så firmaet også kunne tilbyde el-arbejde for kunderne.

Det var en succes, og min bror lavede rigtigt gode penge i en del år. Da han nærmede sig 60 års alderen begyndte han at tænke over, hvor længe han ville blive ved med at drive firmaet, og pludselig en dag fik han et særdeles godt tilbud, så han valgte at slå til og sælge hele herligheden.

Men Henrik, der på det tidspunkt var 59 år gammel, kunne ikke vænne sig til tanken om at lave ingenting, så han valgte at etablere sig som et lille enmandsfirma med speciale i at reparere hvidevarer af enhver art. Hans erfaringer med både VVS-arbejde og el-arbejde havde selvfølgelig klædt ham godt på til den slags opgaver.

Henrik har ofte understreget, at han kun påtager sig opgaver i det omfang, han har lyst til, for selv om han ikke ønsker en pensionisttilværelse allerede nu, vil han heller ikke okse rundt i 40-50 timer om ugen, som han udtrykker det.

Men da jeg ringede til ham forleden dag, var han da heldigvis klar til at løse det problem, jeg stod med. Sagen var, at den elektriske vandvarmer i vores sommerhus var holdt op med at fungere, og vi har altså ikke så meget lyst til at nøjes med iskolde bade, når vi er i huset.

Henrik lovede at klare problemet, og han var ikke i tvivl om, at det var vandvarmerens varmelegeme, der var gået sig en tur. Det passer udmærket med vandvarmerens alder, nævnte han for mig.

Jeg mødte ham ude i huset, og det tog ham faktisk ikke mange minutter at skifte varmelegemet, og mens vi hyggede os med en kold øl, snakkede vi lidt om hans lille firma. Henrik havde valgt at købe sig en ny kassevogn, som han havde indrettet med plads til forskelligt værktøj samt til de mange reservedele til hvidevarer, han er nødt til at have ved hånden, når han er ude hos kunderne.

Jeg kunne mærke, at Henrik var en smule stolt af sin nye kassevogn og indretningen af den, så jeg spurgte interesseret, om jeg ikke måtte se den, for vi skulle alligevel vente lidt endnu for at konstatere, om vores vandvarmer nu virkede efter hensigten.

Han havde indrettet kassevognen med solide reoler i begge sider af varerummet og en smal gang imellem, så man kan gå frem og tilbage i vognen. De fleste af reolhylderne var fyldt med reservedele til vaskemaskiner og andre hvidevarer, og det var faktisk kun to af hylderne, som han brugte til sit værktøj.

Der var en pinlig orden i det hele, og det overraskede mig bestemt ikke, for jeg har i årenes løb tit beundret Henriks ordenssans, når jeg har besøgt ham på hans værksted. Jeg bemærkede, at han også havde reservedele til AEG, og det glædede mig, for både vores vaskemaskine og opvaskemaskine er af det mærke.

Andre artikler