De rigtigte vinduer er vigtige

Det havde ellers været en rigtig dejlig ferie, da min kone og jeg for tre måneder siden holdt to ugers ferie på Kreta, men det var alt andet end dejligt at komme hjem igen. Årsagen til det var, at der havde været indbrud i vores hus, mens vi var væk. Tyvene var brudt ind gennem et vindue på bagsiden af huset, og de havde haft let spil, fordi vores vinduer er temmelig gamle og ved at være noget mørnede i rammerne af træ.

Tyvene havde tømt huset for næsten alt af værdi og efterladt sig en syndigt rod. Heldigvis er vi godt forsikret, og nu her tre måneder efter har vi fået indkøbt erstatninger for de stjålne ting. Men min kones smykker er for nogles vedkommende nærmest uerstattelige, fordi hun har arvet dem efter forskellige familiemedlemmer, hvorfor de har stor affektionsværdi for hende.

Det er heller ikke morsomt at få stjålet sin computer, hvor man har filer med både diverse personlige oplysning og en lang række billeder, som jo heller ikke bare kan erstattes. Og jeg havde også en del på den fra mit arbejde hos Concept Interest, men det var heldigvis kodebeskyttet.

Vi købte huset sidste år, og den foregående ejer havde ganske enkelt ikke passet vinduesrammerne med maling i en tilsyneladende lang årrække, så vi var godt klar over, at det på et tidspunkt blev nødvendigt med en udskiftning af alle husets flotte vinduer.

Og her var så anledningen til at få det gjort, for det vindue, tyvene var brudt ind gennem, var så ødelagt, at det ikke kunne repareres, så det skulle under alle omstændigheder udskiftes. Det skulle jo ske på forsikringsselskabets regning, så da vi aftalte arbejdet med en tømrermester, bad jeg ham om en særskilt regning på det ene vindue og en anden på resten.

Vi skulle så finde ud af, hvilken type vindue vi ville have til huset. Tømrermesteren anbefalede os at få monteret gode energivinduer med tre lag glas, for selv om de selvfølgelig er dyrere, er det faktisk en god forretning, lovede han os. De sikrer nemlig en mærkbar besparelse på varmeregningen i mange år fremover, og I skal jo tænke på, at arbejdslønnen er den samme, hvad enten vi monterer vinduer med to eller tre lag glas, sagde han til os.

Så det valg var hurtigt truffet. De energirigtige vinduer ville koste os godt 7.000 kroner i merpris, men tømrermesteren var overbevist om, at vi ville spare omkring 20 procent på varmeregningen, og det svarer til omkring 4.000 kr. årligt, så det var klart en god forretning at vælge de dyre vinduer.

Men der er flere valg at træffe, når huset skal have nye vinduer. Jeg gik ind for vinduer med rammer af aluminium udvendigt og træ på indersiden, for ligesom den tidligere ejer af huset er jeg ikke ligefrem begejstret for at skulle male vinduesrammer med nogle års mellemrum.

Min kone var lidt betænkelig ved, hvordan huset ville komme til at se ud med vinduesrammer i aluminium, men det var så heldigt, at tømrermesteren for få år siden havde monteret netop den type vinduer i vores genbos hus, og det har min kone altid syntes godt om, så jeg fik min vilje.