Pejseindsats eller bioethanol pejseindsats?

Ved renovation af et hus er det typisk at overveje større installationer, herunder pejseindsatse. Ofte antager man at det er en større process, men det er ikke altid en nødvendighed da der findes alternativer til den traditionelle pejseindsats. Her får du en sammenligning af den traditionelle pejseindsats overfor en moderne pejseindsats der brænder på bioethanol.

Forskel i installation

En normal pejseindsats der anvender brænde kræver uanset hvad en skorsten. Her er det nødvendigt at den lokale skorstensfejer godkender installationen således at den er sikker. Det betyder at installationsprocessen kan være lidt langhåret, og det er ikke altid noget man bare lige installerer uden professionel hjælp.

På den anden side har vi pejseindsatsen der brænder på bioethanol, den kræver faktisk ikke nogen besværlig installation, og det er i høj grad en ”gør det selv” pejseindsats. Man kan få pejseindsatsen tilpasset til ens egne ønsker hvad angår mål, og man kan ofte tilvælge lækre glasfronte. Man får et fast tilbud samt en 3d tegning af produktet med mål, og derefter er det i gang med at lave et hul i væggen. Her handler det om at lave et hul der er ca. 5 mm. Større en selve pejseindsatsen, og fuge rundt om kanten så den får en lækker finish. I midten af bunden af ens hul skal man også lave en fordybning hvori selve brændkarret kan sidde, det giver hele pejsen et meget simplere udtryk.

[box type=”info”] En bioethanol pejseindsats kan monteres alle steder, bare der er mulighed for frisk lufttilgang. En traditionel pejseindsats kræver skorsten.[/box]

Varme & Hygge

Et andet centralt tema for mange er varmen, og her er de to modeller igen forskellige, og har hver sine styrker. Den traditionelle pejseindsats varmer klart mest idet man anvender brænde, og du kan sagtens bruge sådanne modeller til at opvarme hjemmet. Samtidig får du en hyggelig stemning, og så er flammerne i træet altid et dejligt syn.

Pejseindsatsen der brænder på bioethanol varmer ikke nær så meget, det er mere hvad der svarer til en enkelt radiator på fuld knald. Så har du gulvvarme eller et velisoleret hus som gør at varmebehov ikke er et tema, så er en pejseindsats der brænder på bioethanol måske lige noget for dig. Forskellen er at du med en sådan model kan få en langt større flamme, enten i form af en lang flamme, eller to mindre som kan skabe en flot effekt.

Anvendelse og optænding

Da de to pejseindsatse har forskellige brændselskilder er anvendeligheden og optændingen selvfølgelig også forskellige. Pejseindsatsen der brænder på bioethanol påfyldes med den flydende klare spritvæske som antændes med en lighter. Derefter får man ofte en flot flamme indenfor et par minutter, og mere behøver man faktisk ikke at gøre. Så kan man koncentrere sig om sit dejlige selskab. Den traditionelle pejseindsats skal man selvfølgelig optænde med et par tændbrikketter, og det er egentlig ganske problemfrit. Du skal selvfølgelig fylde mere brænde på løbende, hvor bioethanol pejseindsatsen brænder op til 5 timer inden den skal genopfyldes. Forskellen er her at man blot kan smide brænde på løbende, hvor bioethanol først bør fyldes på et kvarter efter pejseindsatsen er slukket. Det er selvfølgelig for at undgå at der stadig er en flamme i pejsen, og at væsken derved antænder.

Konklusionen

Konklusionen bliver at der er to produkter til to forskellige kunder. Har du behov for varme, og vil du ikke undvære synet af træ der brænder så skal du vælge en traditionel pejseindsats. Har du på den anden side ikke behov for varmen, ønsker du en moderne pejseindsats, eller vil du bare spare lidt penge på budgettet når du skal have en gennemgående pejseindsats? Så er en bioethanol pejseindsats din løsning!