Nyheder når de sker

Internettet er et forunderligt sted, som især de yngre generationer har taget til se. Med sin uendelige størrelse kan man bogstaveligtalt finde alt online – man skal bare vide, hvor man skal lede. Dette giver helt nye muligheder, for nettet er ikke bare fantastisk til sjov og ballade. Nettet er også et fuldstændig uforligneligt medie til nyhedsformidling.

Nyheder fra borgere

Verden i dag er et sted, der er fyldt med kontraster. De fleste steder i den vestlige verden ånder der relativt meget fred, men andre steder i verden er det ikke helt lige så fredeligt. De traditionelle nyhedsmedier har ofte svært ved at få adgang til disse uroplagede områder, og det betyder, at vi i høj grad lever i uvidenhed. Internettet har imidlertid givet fantastiske muligheder for folk over hele verden, der ejer en mobiltelefon eller en computer med internetforbindelse

Pludselig kan civile selv optage uroligheder og dele dem på internettet, så hele verden kan se det. Nyheder på nettet har dermed fået en helt ny definition. For første gang i verdenshistorien ser man eksempler på, hvordan en stor del af nyhedsformidlingen, kan komme fra civile og ikke har de officielle nyhedskilder.

De traditionelle kilder

Naturligvis er de traditionelle nyhedskilder som diverse aviser og tv-stationer også repræsentereret på nettet, men som tidligere beskrevet, har de også nogle begrænsninger. Samtidig har de også den ulempe, at de ofte bringer nyheder fra de samme kilder.

Når du søger efter utraditionelle kilder til nyheder på nettet, så får du verdenssituationen fra alverdens forskellige vinkler og kan selv danne dig en mening med de oplysninger, som du finder.

Mange kigger også på blogs, når det handler om nyheder på nettet. Her er der naturligvis tale om klart subjektive fremstillinger af ting, men det gør dem ikke nødvendigvis mindre gyldige. Det kan være utroligt fascinerende at se, hvordan andre mennesker forholder sig til verdenssituationen. Ved hjælp af internettet kan du finde holdninger fra mennesker i alle verdensdele, alle aldersgrupper og alle samfundsgrupper.

Kildekritik

Nyheder på nettet kræver imidlertid også en ny grad af kildekritik. Hvis du bruger de traditionelle medier til at få nyheder, så vælger du samtidig nyheder, der er formidlede af journalister. Journalister har visse krav til professionalisme, der skal overholdes.

internettet er der ingen krav til den, der formidler nyhederne. Hvis du læser en blog, så ved du, at det er en subjektiv holdning, som du læser, men andre steder på nettet kan motivet bag nyheden være bedre skjult. Derfor er det op til dig at være kritisk, når du læser nyheder på nettet.

Hvis du bare er kritisk, så finder du imidlertid ikke en bedre nyhedskilde end nettet. Du skal bare træde varsomt og ikke tage hvad som helt for gode varer. Den største udfordring på nettet er faktisk bare at finde de vigtigste nyheder. Der er så mange nyheder og vigtige informationer kan nemt blive glemt i mængden.