Hvor meget koster en god vin?

Hvor meget koster en god vin?

I forbindelse med forberedelserne til vores seneste komsammen i vores nyetablerede madklub, gik jeg på jagt efter en god vin. Da jeg aldrig rigtigt har stået for vinindkøb til festlige arrangementer, havde jeg, forud for mit indkøb, ikke meget andet end prisen som kvalitetsparameter. Jeg valgte derfor at besøge den lokale vinhandel, da han da måtte vide mere om de enkelte vine end i supermarkedet – og sikkert kunne give mig et godt råd eller to. Det kom der en længere samtale ud af – og her er et par af de tips jeg fik ifbm. valg af vin til maden:

For at kunne fortælle mig, hvad en god vin koster, bad vinhandleren mig fortælle, hvad vinen skulle bruges til. Både anledningen til at vi skulle drikke vinen – samt maden, den skulle drikkes til. Disse to ting, har nemlig en væsentlig ting at sige, når man skal fastslå, hvad en god vin er og hvad den eventuelt koster.

Anledning

Alt efter hvilken anledning vinen skal serveres, om det er i forbindelse med mad, i selskab med andre eller bare en til en hygge i sofaen, bør man gå efter bestemte vin, da atmosfæren i rummet og selskabets forventninger, vejer meget op i forhold til hvilken vin, som passer godt til øjeblikket. Jeg har forsøgt at skabe et overblik over, hvilke slags vin som passer godt til forskellige madvarer.

Maden

Det er vigtigt at man matcher retterne med de respektive vine. F.eks. skal en sød ret, også have en sød vin, og en ret med syre, skal bruge en syre vin, og det allerbedste ville være, hvis du kan finde en vin som kommer fra det samme land, som retten også gør.

Fisk/skaldyr og vin

Hvis madvalget står på fisk, vil det anbefales at man anskaffer sig en vin, som indeholder syre, hvilket hvidvin gør. Fisk skal som oftest altid ledsages af noget med syre, hvilket forklarer citronbåden, som mange benytter, men den kan altså også komme fra vinen. En god hvidvin til denne kunne være en nyere Chardonnay, hvilket ligger på omkring 100 kr. i pris.

Fjerkræ og vin

Alt efter fjerkræet og farven på disse, samt stegningen, skal man vælge forskellige vine. Lyst fjerkræ som kylling, smager altid neutralt, derfor bliver de ofte krydret og ledsaget med et utal af tilbehør. Her vil de lyse vine med masser af syre, være gode. Det kunne f.eks. være en ung rødvin (Numanthia Termes 2009 – 199 kr.) eller en hvidvin med meget syre, dog må der ikke være garvesyre i, hvilket opstår hos de ældre rødvine. Hvis kyllingen bliver grillet, skal der dog en mere fed vin til, og der kan rødvin godt anbefales.

And er en helt anden sag, de har mørkere og federe kød end kyllingen og derfor kræves der en sødmefuld vin.

Oksekød og vin

Oksekøb er kendt for den elegante smag. Røde bøffer og rødvin er kendt for at gå hånd i hånd, og det er selvfølgelig noget, vi vil anbefale. Her er det vigtigt at finde en vin som indeholder enzymer, da det er med til at nedbyde det røde kød, hvilket får bøffen til at virke endnu mere mør og fremhæver smagen. Det kunne f.eks. være en ”Domaine les Bruyeres, Crozes-Hermitage, Les Croix 2010”, som koster i omegnen af 250 kr.

Ost og vin

Hvis der skal spises en let ost, anbefales der en let hvidvin, mens der ved kraftigere oste anbefales en sød vin. Ulempen ved at drikke vin til ost, er at vinen hurtigt kan blive druknet i ostesmagen. Da der findes utallige oste, med forskellige smagsnuancer og konsistens, som cremet oste, tunge oste, fed, let osv. Kan det være meget svært at finde den helt rigtige vin og vi anbefaler derfor at man tager en snak med vinhandleren om dette.

Dessert og vin

Når der er tale om vin til dessert, er det en god tommelfingerregel at vinen altid skal være sødere end den mad, som serveres, ellers kan vinen virke sur. Hedvin er et godt forslag, da den ofte indeholder de samme ingredienser som i desserten, som vanilje, nødder, abrikos m.m. Et godt forslag kunne være den franske Croix Milhas, Banyuls, som koster omkring 100 kr.

Som man kan se, behøver en god vin altså ikke at koste en bondegård, og man kan få fornuftige vine til fornuftige priser. Igennem artiklen har jeg refereret en del til vinhandler, det skal dog ikke betyde at supermarkedets udvalg er dårligt, tværtimod kan du sagtens finde en rigtig god vin der til billige priser, da de kan købe stort ind, det er blot ekspertisen. Så hvis du ved, hvad du skal gå efter, så kan supermarkedet sagtens anbefales.

Jeg håber, at du kunne bruge nogle af de tips. jeg fik fra min vinhandler. Som han sagde, er der intet facit på mit indledende spørgsmål – og har du andre ideer og holdninger, er de hverken mere rigtige eller forkerte end ovenstående.

Har du selv en holdning til hvad “god vin” er – samt hvad, den skal koste, hører jeg gerne fra dig i kommentarsporet herunder…

NB, Vælger du at bruge flere hundrede kroner på vin, bør du også gøre dig selv den tjeneste at investere i et vinkøleskab. Selvom jeg ikke er så ferm udi vine, har jeg købt en af de billige vinkøleskabe fra Vinmagasin.dk – og det er bestemt pengene værd – især i løbet af sommeren, når der kommer uventede gæster, og man så kan servere en god, kølig hvidvin med det samme.