Det er ved at være tid til at gøre have sommerklar

sommer

Vi skriver april måned (snart maj) og selvom man ikke lige kan se det på vejret, så er sommeren på vej for fuld fart. Om det bliver en god sommer eller om det kommer til at regne lige så meget som det gjorde i 2011 er der nok ingen der tør spå om. Eller metrologerne tør nok godt, men de rammer også mere forkert end rigtigt, så ingen lytter alligevel.

Der skal snart plantes

De sidste tre weekender er gået med at gøre vores nye store bed klar til at der kan blive plantet diverse krydderurter, grøntsager og rodfrugter. Det er primært min bedre halvdels projekt, men jeg hjælper naturligvis med hvor jeg kan.

Hvad der skal plantes hvor og hvornår det er tid vidste jeg dog ingenting om, så der måtte jeg bruge lidt tid på at søge gode råd. Nettet er naturligvis et oplagt sted at lede, men der er også bare så mange holdninger og meninger, at jeg synes det kan være svært at vide hvad man kan stole på.

havebedDerfor valgte jeg i stedet den gammeldags løsning, at køre forbi det lokale bibliotek og lede efter havebøger. Bibliotekaren var meget hjælpsom og jeg kom hjem med fire forskellige bøger omkring hvordan man laver en køkkenhave.

Fælles for alle bøger var, at tidspunktet hvor der skal til at plantes udenfor, er lige så snart der ikke kommer mere frost. Hmm… hvornår er det så tænkte jeg? Vi havde sne midt i marts og det er ikke fordi temperaturen er langt over frysepunktet om natten.

Ikke desto mindre, så sagde to af bøgerne også, at maj er ved at være sidste chance hvis man vil nå at have det fulde udbytte af haven, så derfor tænker jeg, at nu hvor vi næsten skriver maj måned må være et godt tidspunkt. Flere af de ting vi skal have plantet har stået og forspiret indendørs og derfor vil de helt sikkert have noget modstandskraft i tilfælde af at vi skulle få en enkelt dag eller to med nattefrost.

Drivhuset mangler

Desværre har vi endnu ikke et drivhus, men som du måske kan se på ovenstående billede, så er der allerede gjort klar til det. Så skal det bare købes og sættes op, men det bliver nok først et projekt til næste år.

Hvis du undrer dig over hegnet på billedet, så er det for at holde rådyr ude. Som du måske kan skifte, så græsser rådyrene lige på den anden side af hegnet og vi har jævnligt op til 8 stk. gående. Kommer de først ind i køkkenhaven, så kan vi godt vinke farvel til det hele og derfor er hegnet 180 cm højt så vi er sikre på at de ikke finder på at hoppe over.

Eneste ting vi nu mangler at få løst er problemet med fasaner. Det er overalt og selvom det er en doven fugl der sjældent flyver, så kan de alligevel ikke stå for de lækre spirer, så lidt udfordringer er der stadig tilbage i projektet. Men med et par weekender mere, så er det hele i hus.