Er det stadig en god ide at sælge mit guld

Guld har altid, i menneskehedens historie, haft stor betydning og været eftertragtet. Jagten på det har ført til røveri og overfald. Mennesker har mistet livet i søgningen efter det smukke metal. Det har endda spillet en rolle i forbindelse med krige. Og selv i dag spiller guld en vigtig økonomisk rolle.

Indtil for nylig var guld et metal, som mest var forbeholdt de rige og velstillede, som satte stor pris på det ædle materiale – i hvert fald når det gjaldt større besiddelser af guld. Egentlig handel med guld var noget, der primært foregik i øvre sociale lag og gennem guldsmede.

Når den almindelige dansker var i besiddelse af guld, var det mest i form af smykker såsom ringe, halskæder, armbånd, øreringe og måske bestik eller mindre kunstgenstande. Mange tænkte nok ikke over, at disse smykker skulle have nogen speciel værdi. Men i de seneste år er flere og flere helt almindelige danskere blevet klar over, at de også kan være med i handlen med guld.

Et boom i Internet handlen med guld

Mens handel med guld for blot nogle år siden stort set kun foregik gennem en almindelig guldsmedsforretning, er det i dag muligt hurtigt og let at sælge ens guld over Internettet. Butikker som fx http://www.guldexpressen.dk har gjort det endnu lettere at sælge de genstande, man måtte have af guld, uden at man skal tage turen frem og tilbage til en fysisk forretning. Man udfylder blot en formular på Internettet og sender ens genstande af guld til Internet butikkens fysiske adresse. Hvis det er en professionel og ordentlig butik, er ens smykker forsikret, så man ikke løber nogen risiko ved at sende dem med post. Hos Internet firmaet sidder eksperter klar til at vurdere værdien af ens smykker, og i løbet af kort tid bliver det beløb, ens smykker vurderes til overført direkte til ens konto.

Det er en hurtig og let måde at sælge de guldsmykker og andre genstande af guld på, som man stort set aldrig bruger og måske i årevis har gået og overvejet at få vurderet og solgt. Og rigtig mange ser ud til at gøre brug af denne mulighed. Mange online firmaer tilbyder at købe ens genstande af guld på denne måde.

Iflg. en artikel den 18. marts 2012 i Politiken (http://politiken.dk/tjek/penge/jura/ECE1570731/dit-glemte-guld-er-i-hoej-kurs/)  siger administrerende direktør i Vitus Guld, Lasse Petersen: ”Der er tale om et marked, der er eksploderet fuldstændigt de sidste par år”. Og iflg. samme artikel mener aktiestrateg i Nordea, Henrik Drusebjerg, at 2012 var et udmærket tidspunkt at sælge sit guld på.

Skal jeg sælge mit guld nu?

I den situation spørger mange sig selv, om det er nu, de skal sælge deres smykker af guld, eller om det vil være klogere at vente.

I løbet af de sidste mange år har guldpriserne konstant været stigende. År for år blev guld mere værd. Men i 2011 skete der en ændring i denne udvikling: Prisen på guld faldt. Siden da er guldpriserne gået op og ned, men de ligger totalt set stadig højt. Om guldpriserne vil fortsætte med at falde, eller om de atter vil begynde at stige over en længere periode, er vanskeligt at sige. Selv eksperterne er uenige. Men den internationale økonomiske udvikling med uro på de finansielle markeder kan muligvis betyde, at guldpriserne også i de kommende år vil være faldende.

Om man har is i maven og tør vente på, at guldpriserne igen begynder at stige over en længere periode, så man kan få mere for ens guld, er selvfølgelig op til den enkelte. Men på grund af den nævnte internationale udvikling vil det nok umiddelbart være klogt at slå til nu, hvor der på grund af de sidste mange års stigninger i prisen stadig er gode penge at tjene.

Faktum er i hvert fald, at de smykker og andre genstande, som man måske har haft liggende i skufferne i mange år, endnu kan gå hen og blive til rede penge. Guldpriserne er stadig så høje, at det virkelig kan betale sig at sælge guld, som man har været i besiddelse af gennem længere tid. Så hvis man godt kunne bruge lidt ekstra penge, enten for at klare dagen og vejen, eller fx til en ekstra ferie, kunne det måske være en overvejelse værd, om det nu var tiden til at sælge de smykker, som man alligevel stort set aldrig går med.