Menu Luk

Åreknuder

Hvad er åreknuder egentlig?

Åreknuder er hævede og synlige vener på benene. Årerne har det med at være cirka 3-4 mm i diameter. Når man snakker om åreknuder, er der tale om to forskellige typer. De primære åreknuder og de sekundære åreknuder. Hvis man lider af primære åreknuder, er der tale om en reel sygdom. Primære åreknuder arves hovedsagligt. Man ved ikke helt hvad primære åreknuder skyldes, men man mener, at det har noget at gøre med, at årerne går til grunde. De sekundære åreknuder er ikke en decideret sygdom og mange læger anser dem som værende en banal lidelse. Man får ofte sekundære åreknuder som en konsekvens af blodpropper i benene. Et par år efter blodpropperne dukker åreknuderne op. Det sker hvis veneklapperne i de dybe årer er beskadiget, eller den dybe åre simpelthen forbliver lukket i forbindelse med blodproppen.
De to åreknudesygdomme adskiller sig utroligt meget fra hinanden, og det er derfor vigtigt at kunne skele mellem dem, da de kræver forskellig behandling. I mange tilfælde kan sekundære åreknuder faktisk ikke behandles.

Hvordan føles det?

Langt de fleste mennesker med åreknuder føler ingen negativ effekt ved dette. Dog vælger mange at få disse fjernet, ikke af helbredsmæssige årsager men mere fordi de føler, at åreknuder er utiltrækkende eller på anden måde hindrende i forhold til deres udseende.
Nogle af de milde symptomer ved åreknuder kan være en træthedsfornemmelse i benene. Dette vil ofte forekomme efter at have stået op i længere tid. En anden mindre behagelig konsekvens kan være uro og kramper om natten. Disse symptomer forekommer også for folk uden åreknuder i forbindelse med andre lidelser, men rammer især åreknudeplagede individer.
Andre lidt mere omfattende symptomer kan være ømme åreknuder og hævede ben hen på dagen. Hos nogle opstår en misfarvning ved anklerne efter et par år med åreknuder. I værste tilfælde kan der opstå sår ved skinnebenene. Hvis det går virkelig vidt for sig, kan nogle (cirka 5 %) udvikle blodpropper i åreknuderne. Dette er dog kun kortvarigt og ikke så forfærdelig generende. Åreknuderne hæver og bliver ømme. Det kan behandles med salve og smertestillende tabletter. Generelt for åreknuder er, at de bløder. Dette er dog helt ufarligt.
Disse symptomer er selvfølgelig ikke behagelige, og derfor tyr mange til behandling. Man skal dog have i mente, at kun to tredjedele af de behandlede patienter slipper for ovenstående symptomer.

Hvad kan du gøre?

Hvis du kan genkende langvarig hævelse i benet, mørkfarvning i huden omkring anklerne og en generel fortykning på det nedre ben, har du måske åreknuder. Hvis dette er tilfældet, er det bedste du kan gøre, at opsøge en speciallæge med ekspertise indenfor åreknuder. Hvis dine åreknuder har en tendens til at hæve, er støttestrømper en god akut behandlingsmulighed. Generelt er det vigtigt, ikke at sidde alt for meget med benene nedad. Gå nogle ture og lad blodet cirkulere i benene så meget som muligt. Hvis du har åreknuder og døjer med overvægt, er vægttab at anbefale.

Hvis du vil vide mere om åreknuder, kan du gå ind på: http://hitech.dk/wp-login.php

Andre artikler