Menu Luk

Frituregryden er elsket i USA

Fed mad

Amerikanerne er kendt for, at være en smule overvægtige. En af grundene til dette er de elsker mad, som er stegt i en frituregryde. Specielt i staten Texas, hvor stort set alt mad kan steges i en frituregryde, hvis man er en rigtig texaner. En amerikaner der bor i Texas, kan endda finde på, at tage og varme skumfidusser og herefter stege dem i en frituregryde. Selv når de prøver og spise noget sundt, såsom grøntsager, kan de også finde på, at stege det i friture.

Det var en af de ting jeg undrede mig mest over da jeg var på Ferie i USA, men må erkende det faktisk ikke var så ringe endda. Men bare tanken om hvor usundt det er, gør jeg sagtens kan undvære det.

Amerikanerne er afhængige af fed mad

Fed mad

I hele USA har deres afhængig til fed mad været et stort problem gennem længere tid. Dog er der blevet gjort enkelte tiltag, som skal hjælpe specielt den yngre generation med at spise sundere mad. Skoler og universiteter i USA, har nemlig førhen ofte haft en del usund mad i deres kantiner. Nogle steder har der endda ikke været mulighed for, at vælge noget mad som var sundt. Efterhånden er det lykkes og fjerne fed mad, som blandt andet er stegt i en frituregryde, på mange skole og universiteter. Det skyldes blandt andet den kendte engelske kok, Jamie Oliver, som allerede i 2010 havde fået 120.000 underskrifter samlet ind hos de amerikanske borgere, på at fed mad burde fjernes i de amerikanske skoler.

Frituregryde sikrer sprød mad

Selvom mad stegt i friture for det meste er mere usundt, i forhold til alt andet mad, så kan man ikke komme udenom, at smagen af f.eks. pomfritter stegt i en frituregryde, er langt bedre end hvis de var tilberedt i en ovn i stedet. Hvis man har en forkærlighed for mad, som er stegt i en frituregryde, må man jo for at holde sig i form, dyrke ekstra meget motion. Det er også her problemet måske ligger i USA. Udover at nogle spiser en masse usundt mad, så dyrker disse overvægtige mennesker naturlig nok for lidt motion.

I Danmark er mentaliteten omkring fed mad en smule anderledes. Efterhånden har trenden, om at man skal gå i fitnesscentrer ramt de fleste målgrupper. Mange bruger disse centrer til, at holde sig i god form, således de samtidig kan nyde lidt usundt mad i ny og næ.

Hvis man skulle få lysten til friture mad kan det klart anbefales, at man selv køber en frituregryde. Når man køber mad fra grillbarer og lignende er det ofte endnu mere usundt, end hvis du selv laver det i din egen gryde. Grillbarer og lignende bruger nemlig ofte, den mest usunde fritureolie, samt rengøringen af deres frituregryder ikke altid er den bedste. Smagen som du for ved selv at stege din mad i egen frituregryde, kan sagtens blive lige så god, som hvis den var blevet lavet din lokale grillbar.

Selvom du har en hvis ”kærlighed” til frituremad, så husk idet mindste at få dyrket noget motion, således dit helbred ikke bliver ødelagt.