Sundheden spirer i Danmark

At Danmark er en nation af mere eller mindre overvægtige, er der vist ingen, der for alvor kan betvivle, men noget tyder på, at en gryende forståelse er ved at vågne hos i hvert fald den mere intelligente del af befolkningen. Vi ved jo, at det at være overvægtig som voksen er et bevidst valg – og at et sådant valg kan omgøres til at ophøre med at være overvægtig. Jo, det er bestemt hårde ord, men lad os nu bare slå fast, at ingen voksen er tvunget til at spise for meget, spise forkert eller undlade fysisk aktivitet (sidstnævnte dog med forbehold for fysiske handicaps).

I min optik er det nødvendigt, at de fede danskere holder op med deres velfærdssamfundsagtige klynken over egen vægt. Hvis du er overvægtig, er det DIN skyld. Punktum!

Hvordan kan du tabe dig?

Det er klart, at din kost spiller en afgørende rolle for, hvordan din vægt er. Mange tror fejlagtigt, at de blot skal afholde sig fra at spise fedt, købe Lightprodukter og så er den hellige grav vel forvaret. Det er nærmest så forkert, som det kan være. Hvis du ikke har tiden eller evnen til at sætte dig meget grundigt ind i både kost og træning, findes der et væld af gode tilbud, du kan benytte. Men pas godt på, for de er ikke alle lige gode.

Hvis vi skal anbefale noget, skal det være de programmer, som Per Nielsen, kendt ekspert i ernæring og træning, har udgivet til i øvrigt ganske fornuftige priser:

Per Nielsen har skabt disse programmer som matricer – således at forstå, at når du som kunde køber et program, tilpasses det til din situation, alder, vægt og køn. Der er altså ikke tale om en “one size fits all” slankekur. Faktisk er det ikke en slankekur men en livsstilændring.

Hvorfor skal du tabe dig?

Derfor:

Behov for at tabe sig

Mange ser sådan eller værre ud, og udover at det er grimt at være fed, er det altså også ekstremt usundt. Diabetes er blot én af mange følgesygdomme til overvægt – nedslidte knæ og hofter, hjerteinfarkt, åreforkalkning og meget andet er andre følger af overvægt.

Hvis du har børn, har du to ekstra gode grunde til at tabe dig:

  1. Du skylder dem at leve længe nok til at se dem blive voksne
  2. Du er deres forbillede, og du kan ikke være bekendt at lære dem en livsstil, der dræber dem

Ja – jeg er ganske firkantet i mine betragtninger om overvægt, men der er ikke én eneste fed dansker, der får et sundere liv af at pakke tingene ind!