Menu Luk

Er det mon en god investering?

Jeg læser dagligt min avis og finder relativt ofte en masse god information. Over de sidste par måneder har jeg dog lagt specielt mærke til alle de artikler der handler omkring grøn energi og det at købe varmeanlæg til hjemmet som kan spare i forbrug på lang sigt.

Nu er jeg uddannet økonom og derfor kan jeg ikke lade være med at forsøge at regne på den slags ting når jeg læser om det. Kunne jeg investere eksempelvis 100.000 kroner i dag og spare 15.000 kroner om året i de næste 25 år, så vil det jo umiddelbart være en rigtig spændende forretning og specielt fordi renterne lige nu er så lave at det faktisk er en udgift at sætte pengene i banken.

Det første jeg læste om var en Panasonic varmepumpe. At det lige var Panasonic har som sådan ikke den store betydning, men da de producerer nogle af de mest populære modeller der bliver solgt i Danmark, så havde artiklen taget udgangspunkt i netop denne model.

Artiklen nævnte at en installation i et almindeligt parcelhus (hvad det så end er) ville koste omkring 145.000 kroner inklusiv alt. Desværre fortalte artiklen ikke ret meget om hvordan de var kommet frem til de forskellige tal og endte egentlig bare med at konkludere at det ville være en attraktiv investering. Det har sikkert været journalistens mål hele vejen igennem og derfor ved jeg ikke om det er rigtig troværdigt.

Uvildige rådgivere er svære at finde

Når jeg nu ikke føler mig tryg ved diverse journalisters artikler, så gav jeg mig i kast med at se om ikke jeg kunne finde nogen rådgivere som kunne være behjælpelige. Min tanke var, at der måtte være nogen som var helt upartiske og som (evt. mod betaling) kunne give mig nogle gode råd og hjælp til beregninger.

Efter længere tids søgen fandt jeg et par stykker som jeg kunne tage en indledende dialog med. Desværre følte jeg, at de alle sammen havde en enkelte præference som de var overbeviste om var den bedste løsning. Nogle af det var store tilhængere af netop varmepumper, mens andre mente at det var jordvarmeanlæg der var den rigtige måde at få energi fremover.

Min udfordring var, at fordi de allerede havde dannet sig nogle holdninger om hvordan tingene var og hvilken løsning der var den bedste, så følte jeg mig ikke rigtig tryg ved dem. Der var ingen af dem der havde nogen gevinst ved at anbefale mig det ene i forhold til det andet, men når to eksperter har gode argumenter for at netop deres forslag er den bedste løsning, så er det svært at vide hvilket ben man skal stå på. Det er lidt som med slankekure hvor eksperterne har hver sin ide om hvad der er rigtigt eller forkert.

Det korte og det lange er, at jeg endnu ikke er kommet frem til hvad vi vælger at gøre. Ud fra mine beregninger vil både jordvarme og varmepumper være en økonomisk attraktiv løsning. Hvilken der er bedste/billigst kan jeg dog ikke sige noget sikkert om.

Så i sidste ende vil det nok blive dagens humør der afgør om vi vælger det ene eller det andet.