Menu Luk

Elsker du nostalgi? Spændende møntsamling kan findes online

grønlandske mønter

Mange danskere elsker nostalgi. Interesserer man sig for en ting som møntsamlinger, er der faktisk rig mulighed for, at man på nettet kan finde sig et stort og bredt udvalg af netop disse ting.

Samlerforum har et stort udvalg af specielle grønlandske mønter, der igennem årene er blevet brugt i landet. Deres store samling omfatter alt lige fra de første officielle grønlandske mønter (Angmagssalik-mønter fra 1894-1920) til de første privatmønter, der blev udstedt af blandt andet det engelske firma A. Gibbs & sons i 1863.

grønlandske mønter

Angmagssalik-mønter

Angmagssalik-mønterne blev taget i brug i 1894 og er nogle af de første officielle grønlandske mønter, der blevet udstedt i forbindelse med indførelsen af kontantregning. Disse særlige mønter er fremstillet af zink og deres påstemplede værdi er angivet i ører – dvs. at 500 svarede til 5 kr. Det siges. at disse mønter voldte grønlænderne i Angmagssalik store udfordringer, da de dengang ikke forstod begrebet om penge. Det betød blandt andet, at de ikke forstod, hvordan de kunne ende med at få en hel håndfuld småpenge tilbage efter efter at have betalt med en enkelt mønt svarende til de 5 kr.

Fra 1894 til 1916 udgjorde disse mønter det eneste betalingsmiddel i Angmagssalik, men i årene derefter forsvandt disse oprindelige mønter mere og mere indtil, at de i 1925 helt blev afskaffet. Her blev de erstattet med blandt andet grønlandske kreditsedler samt danske skillemønter.

Samlerforum har et unikt udvalg af disse Angmagssalik-mønter – mønterne er zinkplader med en tykkelse på ca. 1 mm og har indskriften “Angmagssalik” samt deres værdibetegnelse indhugget på den ene side.

Privatmønter

Grundet særlige handelsforhold i Grønland, har der altid hersket en adskillelse mellem selve handelsmonopolet og de virksomheder, der havde koncession i landet. Som følge af dette, så udstedte mange af de private virksomheder dengang deres egne penge til brug indenfor eget område. A. Gibbs & Sons mønter, der blev udstedt 1863, udgør et glimrende eksempel på dette.

Samlerforum har et særdeles flot udvalg af disse sjældne grønlandske mønter, og du kan med fordel tjekke deres hjemmeside ud, hvis du er interesseret i at læse mere om disse sjældenheder eller har lyst til at føje endnu en unik mønt til din egen private møntsamling.

Andre artikler