Efterskolevalg, der er mange overvejelser

En efterskole er en fantastisk tid. Men før denne begynder, skal der foretages to meget vigtige valg – to meget vigtige overvejelser vedr. efterskolevalg. Den ene er, hvorvidt man overhovedet skal sende ens barn på efterskole, og det andet er, til hvilken efterskole, barnet skal sendes. Især det sidste spørgsmål volder ofte problemer, da det første er langt mere ligetil.

I Danmark findes der efterskole i store antal både på Fyn, Jylland, Sjælland og endda på Bornholm, Lolland-Falster et par på Als. Med andre ord er der rigtigt mange efterskole at vælge imellem. Heldigvis søger de fleste at distancere sig fra hinanden ved at udmærke sig på især et område; derfor har vi musikefterskole, idrætsefterskoler, internationale efterskoler og så videre.

Specialiseret eller almen efterskole?

Overvejelsen vedrørende, hvorvidt der skal vælges en specialiseret (fx idrætsefterskole) eller en ‘almindelig’ efterskole, er nemt at besvare med følgende spørgsmål: Har barnet i forvejen en interesse i efterskolens specialisering?

Det er både dumt og svært at presse en interesse ned over en person. Men hvis barnet eksempelvis allerede går til gymnastik og er meget interesseret i flikflakker, er det logiske valg at sende barnet på en idrætsefterskole. Har barnet endnu ikke fundet sin interesse blandt de mange muligheder, vil det give langt mere mening blot at vælge en almen efterskole til denne. Dette spørgsmål volder sjældent store problemer.

Hvad der til gengæld volder problemer ved overvejelserne vedrørende valget er placeringen af efterskolen.

Efterskole tæt på eller langt fra?

Skal man vælge efterskolen i en mere kort afstand eller en, der ligger i en helt anden landsdel? Denne overvejelse volder ofte mange problemer, da selv specialiserede efterskoler er at finde i mange versioner rundt omkring i landet.

Som overordnet hovedregel skal man passe meget på med at vælge en efterskole, der ligger tæt på ens eget hjem. I og med at barnet tager på skolen blandt andet for at blive modnet, er det vigtigt, at barnet også oplever rent faktisk at komme væk fra forældrene. Det vil barnet ikke, hvis forældrene bor 15-20km væk, og derfor vil udviklingen også ramme et loft før eller siden.

Bor du på Fyn, kan du sagtens tage en efterskole på Fyn. Sørg blot for at vælge en, der ikke ligger lige omme i baghaven, men i en tilpas distance til, at barnet også føler, det er kommet langt væk hjemmefra. Kun på denne måde er det muligt at få det absolut bedste ud af efterskolen.

Hvor tit skal man se ens barn?

Sidst, men ikke mindst, kan det volde problemer, hvor tit man skal se ens barn. Overvejelser vedrørende dette valg er ofte præget ikke af praktiske hensyn, men af de forestillinger, forældrene har om efterskolelivet. Mange forældre har meget svært ved at “slippe kontrollen” over deres børn og planlægger ud i store baner, hvordan de skal se dem hver eneste weekend.

Undgå dette.

Lad barnet opleve efterskolen på sine egne vilkår og lad det selv bestemme, hvornår og hvor ofte, det gerne vil hjem. Ofte vil I meget hurtigt få stablet en både for barnet på efterskolen og jer passende ordning sammen. Det er umuligt at planlægge sig udenom dette spørgsmål endnu før efterskoleåret overhovedet er begyndt.