Menu Luk

Dataredning kunne have reddet danskopgave

Dataredning er også at hente data ud fra defekter harddiske

En 16-årig dreng på en efterskole i Silkeborg oplevede det, alle elever frygter: Skoleopgaven blev væk ved et nedbrud, og da var det for sent at udøve dataredning.

16-årige Rasmus går på en efterskole i Silkeborg. Mens det, at gå på efterskole i Silkeborg er fantastisk, har Rasmus også oplevet en knap så fascinerende del af livet: hans danskaflevering blev nemlig, sammen med resten af klassens tilsvarende, væk uden mulighed for dataredning.

Aflevering om danskhed blev væk

Rasmus og resten af hans klasse i Silkeborg skulle lave en danskaflevering om det ”at være dansk”. Opgaven blev skrevet, og eleverne afleverede via skolens intranetsystem. Alle eleverne afleverede til tiden, men desværre nåede læreren aldrig at rette dem. Opgaverne forsvandt nemlig og dataredning var ikke en mulighed!

Et nedbrud i dele af Silkeborg-efterskolens intranet var skyld i de mistede opgaver. I flere dage var dele af efterskolens intranetsystem nede, og da det endeligt kom op at køre igen, var det umuligt at udøve dataredning. Efterskolen i Silkeborg har af den grund også investeret i abonnement hos et IT-firma, der for fremtiden kan udøve dataredning, hvis uheldet igen er ude.

For at dataredning skal fungere, skal ens intranet være opsat til det før skaden er ude. Med tilfældet i Silkeborg fandt efterskolen først ud af det nyttige i dataredning, efter at opgaverne var forsvundet. Da dataredning ofte fungerer ved, at man opretter genanvendelsespunkter, kunne det ikke lade sig gøre. Derved var opgaverne fuldstændig væk, da eleverne også have skrevet opgaverne inde i intranettet og ikke på et Word-dokument på computeren.

Som en note bør det nævnes, at langt fra al dataredning foregår via gendannelsespunkter. Var Silkeborg-elevernes opgave lageret på en harddisk, der var gået i stykker, kunne det lade sig gøre via specielt værktøj og software at trække opgaverne ud alligevel. Denne type af dataredning virker ikke altid, men kan ofte redde langt det meste data.
Men da problemet på efterskolen i Silkeborg omfattede hele dele af intranettet og deciderede servers, var problemet mere omfattende end som så. Det er af præcis samme grund, at Silkeborg-efterskolen har investeret i software abonnement hos et IT-firma, der for fremtiden gør det muligt at udøve dataredning.

Nu med mulighed for dataredning

Heldigvis er det den eneste gang, at den Silkeborg-baserede efterskole har oplevet et sådant nedbrud. Siden da er intranettet i det hele taget blevet opgraderet, og især muligheden for dataredning via genanvendelsespunkter et blevet implementeret. Nu tages der en daglig backup af skolens dokumenter for at sikre, at man hvis uheldet er ude med dataredning kan redde opgaverne.

Eleverne på efterskolen i Silkeborg måtte sætte sig ved computeren endnu en gang og skrive opgaven, da afleveringen om danskhed var en del af læreplanen. Dette skabte naturligvis en del protester i klassen, da det var Silkeborg-efterskolens IT-system, og ikke eleverne, at problemet grundede i.

Hvad angår 16-årige Rasmus fik han genskrevet sin opgave og afleveret den ugen efter. Resultatet blev et flot 10-tal, og siden da, har der ingen problemer været i Silkeborg – hverken med eller uden dataredning.