Brug af industrivægte

Det er efterhånden nogle år siden jeg startede som sælger af industrivægte, og markedet er som sådan kun gået en vej siden, og det er op. Hvor man før i tiden kunne nøjes med en god gammeldags hængevægt, er de fleste i dag interesseret i at kende vægten af det produkt de køber eller sælger, ned til mindste millimeter, ja ofte mere præcist en det.

Det giver naturligvis lidt travlhed for mig som sælger, men det er jo heldigvis både til glæde for mig og for kunderne.

Et af de områder indenfor industrivægte jeg finder allermest spændende, er området for brovægte. En brovægt er skabt til at veje last på køretøjer, specielt lastvogne.

Man ser dem ved f.eks. forbrændingsanlæg hvor der konstant kører lastvogne ind med affald. Inden lastvognen slippes ind, skal den parkere på en næsten usynlig plade i vejen. Den vejer så lasten, og derefter ved man hvad føreren af lastvognen skal betale i afgift for sit affald.

Der er sket en rivende udvikling med brovægte de senere år. Både hvad angår kvalitet og præcision, og det er imponerende hvad sådan et apparat kan præstere, når man tænker på hvor stor sådan en lastvogne rent faktisk er.

Mange steder plejede man at have en mand siddende i en boks og styre brovægten, men nu er flere og flere gået over til selvbetjening. På samme måde som man ud af sit vindue kan betjene en parkeringsautomat, kan man nu selv styre brovægten, via en flot stor touchskærm. Det er både nemt for lastvognschaufføren og for virksomheden.

Der er også kommet forholdsvis nye spillere på banen som kræver lidt anderledes vægte, for at dække deres behov. Her kan jeg f.eks. nævne dambrug. Det er ikke mange år siden vi end ikke anede hvad et dambrug var, men i dag er det ret udbredt.

Når et dambrug skal have vejet deres fisk, kræver det oftest en vægt der er lidt anderledes end mange andre. Vægten skal helst kunne transporteres og bruges på en truck, hvilket har kastet et nyt design af sig.

Hver gang der efterspørges nye designs, kræver det jo også nye tiltag fra teknikerne, der skaber selve vægtdelen. Her skal arbejdes med en enorm stor præcisionsgrad, og intet bliver overladt til tilfældighederne.

Da man i sin tid begyndte at indføre større dyrevelfærd i landbruget, krævede det også en revision af de vægte vi leverede på det område, for også her bruger jo man vægte. Når en gris eller en ko skal vejes, foregår det ved at den bliver trukket ind i et bur i dyrets størrelse, som er koblet på en vægt. Disse bure skal naturligvis holde sig indenfor de etiske regler om dyrevelfærd, og vægten skal kunne håndtere at veje under vanskelige forhold, da dyret jo oftest er urolig mens det står på.

At producere en vægt er ikke nogen enkel opgave, der er nemlig hele tiden nye ting at tage hensyn til, i forhold til hvad der skal vejes, og under hvilke forhold. Netop det gør området så spændende, og derfor går jeg altid glad på arbejde.

Nu har jeg omtalt nogle ret specialiserede industrivægte, det var dog mest denne type industrivægt vi solgte.