Den bedste investering

Har du overvejet at investere dine penge? Hvis du ikke har næse for aktieeventyret og hellere vil sætte dine penge i en pålidelig investering, så læs med her. Nye beregninger fra Spar Nord viser nemlig, at solceller er en langt bedre investering end aktier.

Afkast på otte procent
Beregningerne fra Spar Nord afslører at over de seneste ti år har danske aktier fra C20-indekset i gennemsnit givet et afkast på seks procent om året. Hvis man sammenligner det med et solcelleanlæg, vil det give et afkast på knap otte procent om året i løbet af de kommende ti år. Det er de stigende energipriser, der gør solceller mere rentable og økonomisk attraktive.

Hvis energipriserne bliver ved med at stige, som det ser ud til at de gør, bliver afkastet fra solceller altså hele tiden større, idet besparelsen på elregningen bliver større. Ifølge Spar Nord svarer besparelsen til, at man får et afkast på otte procent af de penge, man har investeret i anlægget.

Mindre risikofyldt
Mange kender nok til frygten for, at de penge man investerer, bliver til ren varm luft. Men lige præcis med solceller er det en sikker vinder. Solcelleanlæg er nemlig meget stabile, nemme at vedligeholde og de giver et relativt stabilt afkast år efter år. Hvis man derimod investerer i aktier kan det svinge utrolig meget fra år til år – nogle gange giver det meget tilbage, andre gange giver det næsten ingenting.

Attraktive ordninger
Den nye nettomålerordning gør det nemt, at være solcelle-ejer. Den sikrer, at når solcellerne producerer mere strøm end man bruger, løber det ud i det offentlige elnet, samtidig med at ens elmåler løber baglæns. Og når det bliver vinter og der ikke er så meget dagslys, så kan man omvendt trække strøm fra elnettet. Du kan læse mere om nettomålerordningen på www.solceller-info.dk. Derudover kan du vælge at gøre din skattepligtige indkomst fra anlægget op på følgende to måder: virksomhedsordningen eller den skematiske ordning.

Virksomhedsordningen
For de fleste danskere vil virksomhedsordningen være den økonomisk mest favorable ordning og man kan sagtens benytte sig af den, selvom solcellerne er til dit private forbrug. Med den kan du nemlig afskrive din investering i solcelleanlægger med årene. På den måde nedsættes værdien. I virksomhedsordningen kan du afskrive investeringen med 25 procent hvert år indtil investeringen er betalt. Det betyder, at hvis dit solcelleanlæg har kostet hundredtusinde kroner, kan du trække femogtyvetusind kroner fra det første år. Året efter er der kun femoghalvfjerdstusind kroner tilbage af investeringen, og af det kan du trække yderligere 25 procent og så videre. Derudover skal du betale skat af den strøm solcelleanlægget producerer.

Den skematiske ordning
Denne ordning virker på en lidt anden måde. Du får nemlig hvert år et fradrag på 7.000 kroner, som kan trækkes fra den indkomst anlægget producerer. Hvis indkomsten er større end 7.000 kroner, skal du betale skat af 60 procent af indkomsten. De resterende 40 procent er skattefrie. Dertil kommer at man skal betale skat af det du selv forbruger og hvad du eventuelt sælger af strøm.