Fordelene ved el cigaretter—et lidt mere dybdegående indblik

Inden for det sidste års tid, har vi her i Danmark fået øjnene op for et produkt, som faktisk har været på markedet siden år 2003. Her tænkers der selvfølgelig på de el cigaretter. Det er nærmest kommet ud af den blå luft, og fra den ene dag til den anden, så var de rimelig udbredt blandt danske rygere. Forekomsten af el cigaretter i gadebilledet er også steget, så på ens vej ned til det lokale fitness center eller supermarked, så ser man en god blanding af folk der ryger almindelige tobakscigaretter og folk med en ny el cigaret mellem fingrene.

Folk har en lang række grunde til deres rygevalg, og grundlaget for hvorfor folk skifter over til de el cigaretter varierer derfor meget, i forhold til hvem man spørger. Generelt er der to overordnet årsager, som alle kan forholde sig til. Det er sundhed og pris.

De el cigaretter bliver lanceret og brandet som værende et sundere alternativ til de skadelige tobakscigaretter. At de el cigaretter ikke bruger tobak som drivkræft bag hele rygeprocessen er det element der gør, at man kan markedsføre dem som værende sundere. Tobak, som er resultatet af enten ild-, røg- eller lufttørring af planten Nicotiana tabacum fra områder som Australien og især Sydamerika, forarbejdes på fabrikker og i processen tilsættes og udvikles en lang række farlige kemiske stoffer, som er giftige for kroppen både på kortere og længere sigt. Nogle af de mere end 4.000 stoffer er også bevisligt kræftfremkaldende. En el cigaret fjerner de skadelige elementer. Noget af det man blandt andet slipper for, er ting som salpeter, acetone, tjære, kuldioxid, bly og benzen, som alene ved ordlyden lyder skræmmende og som noget, man ikke vil eller burde fylde ens krop med.

Tobak indeholder også (som det latinske navn antyder) nikotin. Nikotin er egentlig en form for nervegift, som går ind og påvirker kroppen i negative henseender. Det farlige ved nikotinen er, at det går ind og stimulerer visse centre i hjernen, som kan få folk til at virke friskere og egentlig give mere energi. Dette lyder i sig selv ikke som noget dårligt, men på grund af den opkvikkende effekt, som det kan have på rygere, så er det nemt at udvikle en afhængighed af nikotin. Nogle rygere kan slet ikke fungere uden daglige nikotin-”indsprøjtninger”, og det er rigtig farligt.

Med de el cigaretter kan man komme tobakken og den dertilhørende nikotin til livs. De el cigaretter er drevet af væske, så allerede dér er man fri for tobak og nikotin. Dog har mange svært ved—og det er ikke kun rygere, men folk der er afhængige i en eller anden afskygning af noget—at tage en ’kold tyrker’, så derfor kan man selv regulere tilsætningen af nikotin i el cigaretter. Der er flere stadier, fire for at være præcis, så man kan langsomt trappe ned indtil man når det punkt, hvor man ikke længere føler, at man har behov for nikotin i sin hverdag.